Er zijn verschillende manieren om Android te updaten naar de nieuwste beschikbare versie: rechtstreeks vanaf uw smartphone of via de computer
Android Nougat is niet nieuw meer. Het nieuwe besturingssysteem van Google is al beschikbaar op verschillende smartphones. Bent u benieuwd of het mogelijk is de uwe te updaten, en zo ja, hoe? Laten we eens kijken hoe Android te updaten naar de nieuwste versie.
Upgraden Android is vrij snel en eenvoudig. Om dit te kunnen doen, moeten we echter hopen dat er updates beschikbaar zijn voor ons model smartphone. De nieuwste versies van het Android-systeem komen niet op hetzelfde moment op alle fabrikanten. Vanaf het moment dat Google een update voor het besturingssysteem uitbrengt, kan het weken of zelfs maanden duren voordat een fabrikant, zoals Huawei, Samsung of LG, deze op al zijn telefoons beschikbaar stelt. Soms geven fabrikanten, vooral in de instapklasse, geen beschikbare updates vrij. Gelukkig kunnen we dit handmatig doen. Laten we eens kijken hoe.
Update Android via OTA
Het OTA-systeem, of Over the Air, is de gemakkelijkste manier om Android te updaten. Op deze manier hoeft u uw telefoon niet eens aan te sluiten op een pc, maar gebruikt u gewoon een internetverbinding. Uiteraard moeten we dit doen met een stabiele Wi-Fi verbinding, om complicaties in het proces te voorkomen. Om te beginnen, moeten we naar Systeem Instellingen gaan. Wij controleren of er updates beschikbaar zijn en als de laatste versie van het besturingssysteem aanwezig is, gaan wij ermee akkoord deze te downloaden. Op dit punt moeten we een paar minuten wachten terwijl de smartphone de update automatisch downloadt. Onthoud dat we in dit stadium nog niets met de telefoon hoeven te doen. En we hoeven ons zelfs geen zorgen te maken over bestanden, foto’s en apps – alles blijft waar het was. Hoewel het altijd raadzaam is om een back-up te maken voordat u de update uitvoert. Nadat het proces is voltooid, zal de smartphone opnieuw opstarten, maak je geen zorgen als het een paar seconden langer duurt dan normaal, dat is normaal. Het probleem is dat, met uitzondering van Android-smartphones, andere telefoons afhankelijk zijn van de OTA-update volgens de keuzes van de fabrikant. Als we op de website van de fabrikant van onze smartphone, of op een of ander forum, hebben gelezen dat er binnenkort een update naar de nieuwste Android-versie zal worden uitgebracht, kunnen we de beschikbaarheid van tijd tot tijd in de gaten houden. Dat is heel eenvoudig: ga naar Instellingen, klik op Telefooninfo en selecteer vervolgens Systeemupdates. Als we op deze pagina de woorden “device software is up to date” zien, betekent dit dat er nog geen updates beschikbaar zijn. Als de nieuwste versie u niet bevalt, kunt u deze altijd verwijderen en teruggaan naar de vorige versie.
Update Android via computer
Bij sommige Android-smartphones is het ook mogelijk om het mobiele besturingssysteem via een pc te updaten naar de nieuwste versie. Deze mogelijkheid hangt af van de fabrikant. Het proces is vrij eenvoudig: sluit uw telefoon aan op de PC via een USB-kabel en accepteer de Android update. Dan hoeven we alleen nog maar te wachten, want het hele proces wordt automatisch door het toestel afgehandeld. Nogmaals, we zullen geen belangrijke documenten verliezen en alle applicaties zullen geïnstalleerd blijven, maar het is altijd raadzaam om een back-up van uw gegevens te maken.
Updaten van Android met een aangepaste ROM
Deze techniek is degene die de meest specifieke kennis vereist en is niet aan te raden voor degenen die niet bekend zijn met bepaalde aspecten met betrekking tot de wereld van smartphones. Op deze manier omzeilen we de beperkingen van het updaten van Android naar de laatste versie, opgelegd door de verschillende fabrikanten. Dit is een laatste redmiddel als de fabrikant heeft aangekondigd dat hij updates van het mobiele besturingssysteem niet zal ondersteunen. Om dit te doen, zullen we een root procedure moeten gebruiken die ons in staat stelt de telefoon volledig aan te passen. Met dit systeem kunnen we de nieuwste Android-versie downloaden van het internet en vervolgens handmatig installeren op onze smartphone. Om te beginnen, moeten we de bootloader ontgrendelen. Voor degenen die het niet kennen, dit is een programma dat het besturingssysteem activeert telkens wanneer we een apparaat aanzetten. Op dit punt moeten we een aangepast herstel installeren. Met andere woorden, software die ons in staat stelt acties uit te voeren die we normaal bij het opstarten niet zouden kunnen doen. De laatste stap is het installeren van een aangepaste ROM op de smartphone, die ons in staat stelt om de nieuwste Android versie te installeren. Als we ervaren waren, konden we ook de snelheid en het geheugen van de telefoon verhogen. Het grootste nadeel van deze operatie? De garantie is dan niet meer geldig. Het risico, als we een paar stappen verkeerd doen, is om de telefoon te metselen. Dat wil zeggen, het een onbruikbare steen maken. Kortom, dit is een oplossing die alleen aan deskundigen wordt aanbevolen.