Met de Android Developer Option kun je bepaalde functies van je smartphone aanpassen en controleren, zoals beveiliging en prestaties.
Onder normale omstandigheden kun je niet alle instellingen op je smartphone wijzigen, omdat de bewerkingen beperkt zijn tot bepaalde standaardfuncties. U kunt echter de Android-ontwikkelaarsmodus inschakelen om bepaalde configuraties te wijzigen en processen aan te passen, zoals USB-verbindingen met uw pc, overgangsanimaties en CPU-brongebruik. Hier zijn 5 dingen die u kunt doen door ontwikkelaarsopties in te schakelen, die kunnen worden gebruikt op elk apparaat met het Android-besturingssysteem.
Wat zijn Android-ontwikkelaarsopties?
Er is een speciale functie binnen de smartphone die u meer vrijheid geeft om de instellingen van de telefoon te wijzigen. Deze modus heet Android Developer Options, en kan door iedereen worden geactiveerd volgens een eenvoudige procedure. Na de omschakeling kunt u verschillende bewerkingen uitvoeren, de controle over het toestel, de prestaties en sommige configuraties van interne en externe diensten verhogen. Je hebt geen root-rechten nodig om dit te doen, omdat je gewoon de hoofdinstellingen van je smartphone kunt overschrijven om toegang te krijgen tot functies die gewoonlijk zijn voorbehouden aan professionals.
Hoe activeer je Android Developer Mode
Om Android Developer Options te activeren, moet je eerst het buildnummer achterhalen, een identificatiecode voor je toestel. Ga hiervoor naar de instellingen van uw smartphone, selecteer Over telefoon en lees de code onder Build nummer. Op sommige toestellen is het pad iets anders, op de Google Pixel is dat bijvoorbeeld Settings> System> About phone> Build number, terwijl dat op de Samsung Galaxy Settings> About phone> Software info> Build number is.
Eenmaal gevonden moet je 7 keer op de build code tikken, waarna je direct naar de Android developer mode gaat. Vanaf nu kunt u gebruik maken van de extra opties, in feite zal de wijziging actief blijven totdat u deze handmatig deactiveert. Om dit te doen moet u de schakelaar verplaatsen, anders moet u op oudere smartphones de fabrieksinstellingen herstellen, waarbij u eerst een back-up moet maken om te voorkomen dat u tijdens het proces gegevens en bronnen verliest.
Android Developer Options: Hier zijn de 5 belangrijkste functies
Na het instellen van de Android Developer Mode krijgt u toegang tot speciale functies die niet beschikbaar zijn in de normale modus. U kunt bijvoorbeeld werken aan de beveiliging van het apparaat, de bootloader ontgrendelen, geavanceerde foutopsporing uitvoeren, USB-verbindingen configureren, of het CPU-gebruik controleren en wijzigingen aanbrengen om de prestaties te optimaliseren. Laten we eens kijken naar vijf verborgen functies waar maar weinig mensen vanaf weten.
Wachtwoord voor desktopback-up instellen
De eerste functie die beschikbaar is met de Android Developer Options heeft betrekking op beveiliging, in feite kunt u met deze modus een wachtwoord instellen waarmee u uw gegevens kunt beschermen, wanneer het apparaat bijvoorbeeld via USB op een pc is aangesloten. In dit geval hoeft u alleen maar naar de instellingen van de telefoon te gaan, het onderdeel Ontwikkelaarsopties te selecteren, op Bureaubladback-upwachtwoord te tikken en de gewenste code in te voeren, waarna u de bewerking bevestigt.
Susb debugging inschakelen
Een andere zeer interessante mogelijkheid is het instellen van USB debugging, een noodzakelijke procedure om functies zoals de invoer van het bureaubladback-upwachtwoord te ondersteunen. In een notendop, zonder deze operatie is het niet mogelijk om de verbinding tussen de smartphone en de PC te initiëren, aangezien communicatie via USB niet is ingeschakeld. Activering is heel eenvoudig, u hoeft alleen maar naar de Android-ontwikkelaarsopties te gaan, altijd door de instellingen te gaan, op USB Debug te tikken en OK te selecteren.
Monitor app consumption
Ook handig is de functie voor het monitoren van het verbruik van de applicaties die op het apparaat zijn geïnstalleerd, waarmee u de hoeveelheid bronnen kunt bekijken die door de apps worden gebruikt, zoals geheugen of dataverkeer. Op de Galaxy kunt u bijvoorbeeld naar de Samsung Developer Options gaan, Running Services selecteren en Show Cached Processes. U kunt dan het totale gebruik van de apps zien, of het gebruik van een enkele app, om te zien hoeveel RAM wordt gebruikt door elk programma.
De snelheid van Android-animaties wijzigen
In de ontwikkelaarsmodus kunt u de snelheid van Android-animaties wijzigen, een proces dat u in staat stelt om ze te versnellen of te vertragen volgens uw voorkeuren. Om toegang te krijgen, tikt u op de Animatie Schaal optie, kies tussen vensters, overgangen en duur, stel de gewenste waarden in en bevestig. De animaties worden getoond in de overgang van het ene venster naar het andere, dus als u een lager getal instelt, verschijnen ze sneller.
De graphics van 3D-games verbeteren
De vijfde geheime configuratie, die kan worden gebruikt via de ontwikkelaarsopties van Android, stelt u in staat om de graphics van 3D-games te veranderen door de MSAA in te stellen. Dit is de Multi-Sampling Anti-Aliasing, een filter dat automatisch de pixels van de beelden beheert om de grafische weergave te optimaliseren, waardoor een ideale verhouding tussen kwaliteit en prestaties wordt bereikt. In principe geldt: hoe hoger de pixelbemonstering (2x, 4x, 8x), hoe beter de kwaliteit. Om de Anti-Aliasing filter aan te passen, moet de Forza MSAA 4x optie worden geselecteerd om de graphics van bepaalde games met hoge resolutie dienovereenkomstig te verbeteren.