WhatsApp, vermiste berichten: wat is er aan de hand

Door een bug in de nieuwste versie van WhatsApp voor Android en iOS zijn sommige gebruikers belangrijke chats kwijtgeraakt, hier is hoe je de gesprekken veiligstelt

Hebben we belangrijke gesprekken op WhatsApp? Als je dat nog niet hebt gedaan, is het tijd om een back-up te maken van de chats die je het meest interesseren. Het lijkt erop dat WhatsApp is begonnen met het verwijderen van oudere gesprekken op de applicatie die niet zijn gearchiveerd.

In de afgelopen paar dagen zijn verschillende gebruikers begonnen met het melden van vreemd gedrag van de Facebook-eigendom instant messaging app. Zonder waarschuwing begon WhatsApp uit zichzelf berichten van oude chats te verwijderen zonder gebruikers om bevestiging te vragen, waardoor ze zonder zeer belangrijke herinneringen en gegevens kwamen te zitten. Volgens sommige mensen die door de WhatsApp-bug zijn getroffen, zou de willekeurige verwijdering ook vrij recente chats beïnvloeden, en niet alleen gesprekken die jaren of maanden oud zijn. De hele zaak lijkt te worden veroorzaakt door een bug in een van de nieuwste versies van WhatsApp. Dit is een groot probleem voor degenen die het platform niet alleen voor hun vrije tijd gebruiken, maar ook voor hun werk.

Hoe kunnen we onze chats op WhatsApp beveiligen met Android

De ontwikkelaars van WhatsApp hebben al laten weten dat de bug in een toekomstige update zal worden verholpen en dat dus elk probleem met betrekking tot het plotseling verwijderen van belangrijke gesprekken en chats zal verdwijnen. In de tussentijd is het echter tijd om passende maatregelen te nemen en uw belangrijkste gesprekken veilig te stellen door een back-up te maken. Als je een Android-smartphone hebt, ligt het voor de hand WhatsApp te openen, te klikken op het pictogram met de drie puntjes in de rechterbovenhoek, Instellingen te kiezen en vervolgens Chatten. Zoek dan de functie Chat backup en klik erop om het chatvenster te openen. Op deze pagina vinden we verschillende opties, maar de enige die ons op dit moment echt interesseert is Video opnemen, die we moeten activeren door erop te tikken. We willen u eraan herinneren dat het raadzaam is om een back-up te maken wanneer u via Wi-Fi bent verbonden, om de gegevensverbinding niet te verspillen. Zodra al deze stappen zijn voltooid, bent u klaar om een back-up van uw chats te maken met een tik op de groene knop Back-up uitvoeren. De wachttijd hangt af van hoeveel u hebt gechat en hoeveel multimedia-inhoud u in de loop der tijd hebt verzameld.

Als we geen back-up willen maken van alle chats, maar alleen van de belangrijkste, is er een heel eenvoudige manier om dat te doen. Open de chat die voor ons belangrijk is, ga naar het menu Instellingen en dan naar Meer. Vervolgens kiezen we de opdracht Chat verzenden via e-mail. WhatsApp vraagt ons of we media-inhoud willen bijvoegen en in dit geval kiezen we Media bijvoegen. Na een ogenblik beslissen we van het Stuur chat via scherm welk systeem te gebruiken. Gmail is het meest aan te bevelen om altijd de belangrijkste gesprekken en multimedia-inhoud bij de hand te hebben, als alternatief kunnen we kiezen voor Google Drive zoals voor de hierboven genoemde back-up van gesprekken. Zodra we de bestemming van de chats hebben gekozen, hoeven we alleen nog maar te wachten tot het proces is voltooid.

Hoe kunnen we onze chats op WhatsApp beveiligen met iOS

Op iPhone en iPad kunnen we een back-up maken op iCloud. De basisvereiste is uiteraard dat u een geldige account hebt aangemaakt op het cloudplatform van Apple. Als we ons iCloud-profiel in het verleden al hebben aangemaakt, hoeven we ons verder nergens zorgen over te maken.

Om te beginnen met het maken van back-ups van berichten en foto’s, start je eerst de WhatsApp-applicatie en ga je vervolgens naar Instellingen. Zodra dit is gebeurd, hoeven we alleen nog maar te klikken op Chats en dan op Chat Backup. Hier zullen wij de laatste datum kunnen controleren waarop de automatische gegevensback-up werd uitgevoerd, de grootte van het back-upbestand en wij zullen ook een knop vinden waarmee wij een back-up kunnen maken van de gesprekken op dat precieze moment. Bladerend door de verschillende instellingen kan de gebruiker beslissen hoe vaak een back-up moet worden gemaakt, of al dan niet video’s moeten worden opgenomen en andere details. Zodra al deze opties zijn gekozen, zijn we klaar om het proces te starten en te wachten tot het automatisch wordt voltooid.