Sparked is Facebooks nieuwe app voor het vinden van liefde op video

Facebook is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe online dating app: hij zit al in de testfase en is anders dan alle andere.

Facebooks nieuwe dating app is bijna in de home stretch. Het zal Sparked heten en gebruikers in staat stellen hun zielsverwant te ontmoeten, te bestuderen en te vinden door middel van een video speed dating systeem, een complete revolutie van wat eerder is gezien onder concurrenten die al op de markt zijn.

Dit is niet de eerste keer dat het in Menlo Park gevestigde sociale netwerk een avontuur heeft gelanceerd dat is gewijd aan de zoektocht naar liefde. In feite heeft het platform van Mark Zuckerberg al ‘Facebook Dating’ ontwikkeld, een andere meer traditionele toepassing die in 2019 zal worden gelanceerd. Het vorige systeem, dat in Facebook is geïntegreerd, is gebaseerd op een algoritme dat gebruikers met elkaar in contact probeert te brengen wier profiel gemeenschappelijke interesses en passies vertoont, en die zich in dichte geografische gebieden bevinden (of zelfs in dezelfde stad); dit is een haakje dat kan helpen om gespreksstarters te creëren, vooral tijdens de eerste stadia van kennismaking, die gewoonlijk tot de meest complexe behoren.

Facebook Sparked, hoe het werkt

In tegenstelling tot apps als Tinder, OkCupid of Bumble, die zijn gebaseerd op een veegsysteem voor profielen, waarbij foto’s naar rechts of links van het scherm worden gesleept om te laten zien of de gebruiker je wel of niet interesseert, draait het bij Facebooks nieuwe app om persoonlijke, zij het virtuele, ontmoetingen tussen geïnteresseerde partijen. Op enkele uitzonderingen na is dit vergelijkbaar met wat er gewoonlijk gebeurt bij live speeddating.

In feite brengt de ontmoeting op het scherm gebruikers samen die in dezelfde stad wonen, tijdens mini-afspraken die in variabele tijdsblokken worden gehouden, maar meestal van korte duur zijn, waarin de meest interessante onderwerpen kunnen worden besproken om je toekomstige partner beter te leren kennen voordat je naar de volgende deelnemer overgaat. Facebook benadrukte dat de sleutel tot deze ontmoetingen vriendelijkheid is en dat, om deel uit te maken van de gebruikers van het platform, kandidaten een evaluatieproces zullen ondergaan dat wordt uitgevoerd door “echte menselijke wezens” en niet door kille algoritmen.

De regeling is dus bedoeld om te breken met de mechanica die momenteel de wereld van online dating beheerst, waar beslissingen over interesse in een persoon worden genomen in het tijdsbestek van enkele ogenblikken, net genoeg tijd om te wisselen op de foto die voor iemands ogen verschijnt. Het idee is een veilige omgeving, volledig gewijd aan het vinden van een partner die deze naam waardig is.

Facebook Sparked, releasedatum

Op dit moment is Sparked in de Verenigde Staten te downloaden voor gebruikers die in staat zijn gesteld om de belangrijkste functies te beta testen. Het aantal gebruikersbijeenkomsten is nog klein; voor de meest recente bijeenkomst in Chicago hadden zich 47 personen ingeschreven. Uiteraard is de trend om het aantal speeddates binnenkort uit te breiden, zodra de app in de lucht is en kan worden uitgebreid naar andere gebieden in de wereld als Facebook dat nodig acht.