WhatsApp update, hoe de app is veranderd in 2018

Het jaar 2018 zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de veranderingen voor WhatsApp. Het berichtenplatform heeft zijn uiterlijk drastisch veranderd en biedt tal van nieuwe functies

Neem afscheid van WhatsApp. Nee, het beroemdste berichtenplatform zal niet voorgoed verdwijnen. Maar in de afgelopen 12 maanden heeft het zoveel updates en transformaties ondergaan dat als we van het verleden naar het heden werden geteleporteerd, we misschien moeite zouden hebben om de beweegredenen achter sommige van de doorgevoerde veranderingen te begrijpen.

Veranderingen die niet onopgemerkt zijn gebleven, zowel op gebruikers- als op managementniveau. Verschillende hooggeplaatste personen hebben afscheid genomen van WhatsApp, waaronder de twee bedenkers. Eerst Brian Acton en daarna Jan Koum verlieten WhatsApp (zo lijkt het) in openlijk conflict met Marzk Zuckerberg en uit protest tegen de richting die het berichtenplatform insloeg. Kortom, de verschillende WhatsApp-updates van de afgelopen maanden – en de updates die voor de komende weken gepland staan – hebben de aard van de app zo radicaal veranderd dat degenen die de app ter wereld brachten en zagen groeien, er de voorkeur aan hebben gegeven hun koffers te pakken en elders te gaan werken.

Hoe WhatsApp in 2018 is veranderd

Waren eenvoud en gebruiksvriendelijkheid tot een paar maanden geleden twee van WhatsApp’s sterkste punten, de updates van 2018 hebben het wezen van Acton en Koum radicaal veranderd. Zo zijn er de afgelopen dagen stickers bijgekomen, die samen met GIF’s en emoji onze chats steeds kleurrijker en multimedialer maken. Dan is er de vakantie-modus, ontworpen om groepschats met te luidruchtige gebruikers minder vervelend te maken. Of de nieuwe modus om steeds langere audio-notities te versturen zonder je vinger op het scherm te hoeven houden. Er zijn ook veranderingen in de manier waarop groepen werken en, last but not least, reclame in WhatsApp. Natuurlijk zweert het bedrijf dat het alleen van invloed zal zijn op Stories en op een vergelijkbare manier zal werken als wat we gewend zijn op Instagram, maar niets weerhoudt ons ervan om ook advertenties tussen chats in te voegen. De lijst van WhatsApp-updates in 2018 zou veel langer kunnen zijn (onbeperkte back-ups met Google Drive, groepsgesprekken en videogesprekken, fotovoorvertoning in meldingen om maar een paar van de meest recente te noemen), maar de gegeven voorbeelden zijn meer dan genoeg om te begrijpen dat WhatsApp vanaf dit jaar niet meer zal zijn wat het ooit was.