Stijgende IT-budgetten voor 2021

Digitalisering heeft waarschijnlijk nog nooit zo’n hoge prioriteit gehad als nu. De meeste bedrijven en overheden drijven het voort op de rug van de Corona-pandemie – en dat zal naar verwachting in 2021 zo blijven, zo blijkt uit Capgemini’s IT Trends Study 2021.

Ondanks de nog steeds voortdurende Corona-pandemie en de onzekere economische vooruitzichten blijven de IT-budgetten het komende jaar stijgen, zij het minder sterk dan in het voorgaande jaar. De prognoses voor 2022 zijn eveneens positief, maar voor beide jaren onzekerder dan twaalf maanden geleden. Bijna negen van de tien organisaties richten zich momenteel op uitbreiding van de digitalisering en geven daar voor 2021 prioriteit aan, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van Capgemini’s IT Trends Study, waaraan in september en oktober 144 IT- en businessmanagers van grote bedrijven en overheden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben deelgenomen.

Budgetplannen

Afijn, 48,4 procent van de respondenten in de enquête gaf aan dat hun bedrijf van plan is het IT-budget in 2021 te verhogen; twaalf maanden eerder was 63,1 procent nog van plan meer geld uit te geven. Voor ongeveer 27 procent zullen de IT-budgetten voor 2021 op het niveau van het voorgaande jaar blijven. Dat is ruim 5 procent meer dan een jaar geleden. Slechts iets minder dan 15 procent van de respondenten zal de IT-uitgaven verlagen. Dit aandeel is ongewijzigd gebleven, maar de verlagingen zijn drastischer dan voorheen. Het meest getroffen zijn sectoren die momenteel aan beperkingen onderhevig zijn of met fundamentele uitdagingen worden geconfronteerd. 9,4 procent van de deelnemers aan het onderzoek onthield zich van stemming.

De ontwikkeling van IT-budgetten in 2021.

Dus de Corona-pandemie heeft slechts een beperkt negatief effect op IT-uitgaven. 87 procent van de bedrijven en overheidsinstanties grijpt het namelijk aan om de digitalisering uit te breiden. Na de tanende belangstelling in het voorgaande jaar staat het weer bovenaan de prioriteitenlijst voor 2021, gevolgd door het verhogen van de efficiëntie, het verlagen van de kosten en het ontwikkelen van nieuwe IT-producten en -diensten. Afstemming op de behoeften van eindklanten is voor veel organisaties belangrijker geworden en staat nu op de vijfde plaats.

Een kwart heeft IT-projecten stopgezet

Bijna 55 procent van de respondenten heeft op de onzekere economische situatie gereageerd door met budgetten te schuiven. Ongeveer 25 procent heeft IT-projecten stopgezet, 42 procent heeft de start van projecten uitgesteld tot in de toekomst. Bijna driekwart van de uitgestelde projecten zal naar verwachting in het komende jaar van start gaan. Van de stopgezette projecten zal naar verwachting bijna de helft in het komende jaar worden voortgezet. 18 procent van de deelnemers aan de studie heeft IT-projecten naar voren geschoven. Daarvan zal naar verwachting bijna een derde niet worden voltooid.

De impact van Corona op IT-projecten.

“Bedrijven en overheidsinstanties moesten snel op de nieuwe situatie inspelen om ondanks de lockdown door te kunnen blijven werken. Ze moesten werk in het thuiskantoor mogelijk maken of uitbreiden, evenals contactloze service en online verkoop, m.a.w. snel blijven digitaliseren,” zegt Dr. Sven L. Roth, Head of Business & Technology Solutions bij Capgemini in Duitsland. “Daarbij nam ook het belang van informatie-evaluatie en -benutting, het verkorten van releasecycli en het opbouwen van partnernetwerken toe, terwijl flexibiliteit en efficiëntie minder belangrijk werden.”

Systeemonderhoudsuitgaven nog steeds hoog

Gemiddeld investeren CIO’s 27 procent van hun budget in moderniseringen en ongeveer 26 procent in nieuwe applicaties en systemen. De uitgaven voor het onderhoud van bestaande systemen blijven met iets minder dan 47% hoog. Grote bedrijven hebben de laagste kosten op dit gebied, middelgrote bedrijven de hoogste. Middelgrote bedrijven nemen verhoudingsgewijs minder diensten af van provider clouds, wat mogelijk leidt tot hogere vaste kosten. Een andere factor zou volgens de marktonderzoekers de lagere automatiseringsgraad in de afgelopen 12 maanden kunnen zijn in vergelijking met de corporaties. Als gevolg hiervan kan het MKB momenteel procentueel minder geld steken in moderniseringen en nieuwe ontwikkelingen dan bedrijven.

De uitgavengebieden voor IT-budgetten voor 2021.