AEG Power Solutions integreert fysieke beveiliging

UPS-fabrikant AEG Power Solutions begeeft zich op het terrein van netwerkbeheer met fysieke beveiliging. Systeemhuizen kunnen hun dienstverlening op afstand uitbreiden met een sensorenprogramma en beheersoftware.

Om ervoor te zorgen dat de apparatuur in serverruimten of datacentra altijd naar behoren functioneert, zijn niet alleen op IP-niveau beschermingsmaatregelen nodig. Een ononderbreekbare stroomvoorziening (UPS) behoort evenzeer tot de basisuitrusting als preventieve maatregelen tegen fysieke gevaren. AEG Power Solutions breidt daarom zijn portfolio uit met een complete reeks sensoren.

De accessoires rapporteren de status van temperatuur en vochtigheid bij de servers en signaleren brand en ongenode indringers in het datacenter aan beheerders. De componenten worden in het netwerk geïntegreerd via SNMP (Simple Network Management Protocol). De UPS-beheersoftware Compu Watch combineert de informatie van de sensoren op één interface tot een uitgebreid beheersysteem voor fysieke beveiliging.

Compu Watch maakt het mogelijk om verschillende scenario's te configureren en de uitschakeling van systemen in kritieke bedrijfstoestanden te regelen. In geval van een alarm ontvangt de beheerder een bericht via pop-upvensters, via e-mail of met een SMS op zijn mobiele telefoon. De gehele communicatie tussen de UPS en de beheerder is gecodeerd met SSL. Volgens de fabrikant kunnen de sensoren worden gebruikt om kamers of hele gebouwdelen volledig te bewaken. Afhankelijk van het toepassingsgebied van de sensor kan de beheerder de in het systeem geïntegreerde apparaten ook via de netwerkmanagementsoftware met behulp van een webbrowser bewaken en aansturen.

Horst Münnich, Channel Manager bij AEG Power Solutions, ziet hier potentieel voor systeemhuizen: "De managementsoftware kan door de serviceprovider worden gebruikt voor diensten op afstand. Naast beheerde beveiligingsdiensten kan een systeemhuis bijvoorbeeld de fysieke aspecten via het web bij de klant monitoren en indien nodig ook op afstand bedienen". Volgens de fabrikant zijn de componenten geschikt voor alle UPS-systemen van het type "Protect B" en hoger.