TV-series vergelijkbaar met Élite: hier zijn de beste

Hield u van het verhaal over de prestigieuze middelbare school Las Encinas? Er zijn genoeg soortgelijke titels op streaming, de perfecte mix van tienerdrama en thriller. Hier zijn welke je moet kijken.

Élite behoort tot de populairste Spaanse tv-series van de afgelopen jaren, die vanaf 2018 de Netflix-catalogus is binnengekomen. Het bestaat uit drie seizoenen en speelt zich af binnen een prestigieuze middelbare school, Las Encinas, die bezocht wordt door jongens uit de rijkste Spaanse families.

Tussen de jongens zijn er ook drie jongeren van bescheiden komaf, die een beurs hebben gekregen om naar de school te gaan, waar niemand een hand naar uitsteekt. Dit is een tienerdrama met thriller en donkere boventonen. Naast de tienerproblemen zijn de protagonisten namelijk elk seizoen betrokken bij een misdaad: in het eerste seizoen een moord, in het tweede de verdwijning van een persoon en in het derde opnieuw een moord. In de verschillende afleveringen worden de gebeurtenissen die tot het misdrijf hebben geleid en vervolgens tot de oplossing ervan, herhaald. Er is geen gebrek aan thema’s zoals de ontdekking van seksualiteit, verslaving, economische ongelijkheid en geweld. Liefhebbers van deze tv-serie kunnen andere titels die vergelijkbaar zijn met Élite vinden op streaming. Hier is wat ze zijn.

Riverdale op Netflix

Onder de series die het meest op Élite lijken, vinden we Riverdale, een Amerikaanse show gebaseerd op de Archie Comics. Gelanceerd in 2017, het is een spin-off van The Terrifying Adventures of Sabrina. Ook dit is een slimme mix van tienerdrama en thriller.

Het vertelt het verhaal van Archie en Betty, twee vrienden die in een klein stadje in de Verenigde Staten wonen. Net als bij Élite wordt hun leven in Riverdale elk seizoen op z’n kop gezet door een misdaad die ze moeten zien op te lossen. Archie en Betty willen gerechtigheid brengen en een spaak in de wielen van de lokale onderwereld steken. Ook deze tv-serie laat de ongelijkheid zien tussen de rijken en degenen die elke dag moeten zweten voor een beter leven.

Riverdale is beschikbaar op Netflix.

Euphoria op Now TV

De tweede heftige serie om te kijken na Élite heet Euphoria. De serie werd gecreëerd door Sam Levinson en kreeg talrijke prijzen van zowel critici als publiek, waaronder een Emmy voor Beste Actrice in een dramaserie voor Zendaya, de hoofdrolspeelster van de serie.

En het is haar personage waar het plot om draait. Zij speelt Rue Bennett, de vertelster van de serie, een 17-jarige drugsverslaafde met een moeilijk leven achter de rug. Haar leven wordt op zijn kop gezet door de komst van Jules Vaughn, een meisje dat sinds kort in dezelfde stad woont als zij.

Net als bij de vorige series is dit een zeer intens tienerdrama over een groep jongeren op de middelbare school die hun eerste liefdeservaringen opdoen, maar ook over seks, drugs en andere moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen.

Euphoria is beschikbaar op het Now TV-platform.

Sex Education op Netflix

De derde tiener-tv-serie is zeker lichter dan de andere, in de zin dat het de problemen op een ironische manier behandelt en geen overdreven donkere en sombere noten presenteert. Na zoveel spanning moet er immers ook eens goed gelachen worden, uiteraard zonder af te wijken van de wereld van de tieners.

De ideale derde serie is in feite Sex Education, dat het levensverhaal vertelt van Otis, een erg verlegen en onhandige jongen, maar met een nogal “logge” moeder, zeker voor het werk dat ze doet. Haar naam is Jean en ze is een beroemd seksuologe.

Op een dag praat Otis met een paar klasgenoten en ontdekt dat hij erg goed is in het geven van advies over seksuele zaken, dus besluit hij samen met zijn vriendin Maeve een soort seksadviescentrum op te zetten dat absoluut clandestien is, en dus verborgen blijft voor leraren, schoolautoriteiten en zelfs ouders.

In korte tijd wordt hij populair op de hele school, wat tot een paar misverstanden leidt. Op de achtergrond vertelt de serie de verhalen van Otis’ vrienden als ze volwassen worden en in het reine komen met hun identiteiten en verlangens. Het is een echt goed afgeronde en humoristische serie, terwijl het ook cruciale sociale kwesties op een intense manier aanpakt.

Sex Education is beschikbaar op Netflix.