WhatsApp hoax, geen gevaar voor telefoonopmaak

Een nieuwe kettingbrief zou waarschuwen voor oproepen die ontvangen worden van een mobiel nummer. Van waarheid is echter weinig of niets

De boodschap heeft, zoals gewoonlijk, een alarmistische toon. En hoogstwaarschijnlijk bevordert dit de viraliteit en de snelle verspreiding ervan. Sinds een paar uur ontvangen Italiaanse WhatsApp-gebruikers namelijk een spambericht dat hen waarschuwt voor de gevaren van inkomende oproepen van een Italiaans mobiel telefoonnummer.

De tekst die u ontvangt, ziet er in grote lijnen als volgt uit: “Waarschuw de contacten in uw lijst om het nummer +39-347 niet te beantwoorden… het is een virus dat uw mobiele telefoon formatteert. Wees voorzichtig, het is erg gevaarlijk. Het werd vandaag aangekondigd op Rai TV. Verspreid het zo veel als je kunt. Zoals men kan zien, zijn alle sleutelelementen die een snelle verspreiding van de boodschap bevorderen in slechts enkele woorden aanwezig: de “bedreiging” (het formatteren van de telefoon), de vermeende “dader” (het telefoonnummer) en het “bewijs” van echtheid (de aankondiging op de nationale televisie). De enige waarheid is echter dat dit de zoveelste WhatsApp hoax is.

Wat is er waar van het bericht

Probeerbaar is het enige echte element in de tekst die snel circuleert op WhatsApp het telefoonnummer dat zogenaamd belt. Het is gecontroleerd en in werking bevonden, en de rechtmatige eigenaar weet waarschijnlijk heel weinig van wat er achter zijn rug om gebeurt. Voor de rest zijn de elementen totaal onrealistisch: er is geen ontvangen oproep die het geheugen van een smartphone (Android of iOS) kan formatteren en, nog minder, de RAI heeft de aankondiging nooit op zijn tv-kanalen gedaan.

Een hoax onder vele

De snelle verspreiding van de WhatsApp-hoax is nauwelijks verrassend te noemen. Al jaren is ’s werelds meest gebruikte messaging-app het voorwerp van voortdurende spam- en kettingbriefcampagnes van diverse aard die gebruikers proberen te misleiden. Sommige zijn volkomen onschadelijk, zoals degene die we zojuist hebben gezien; andere echter brengen het gebruikte apparaat en de financiën van de gebruiker echt in gevaar. Denk bijvoorbeeld aan de zwendel met nepwinkelbonnen of de zogenaamde kleurenzwendel: in beide gevallen liepen gebruikers het risico te eindigen met een geïnfecteerde smartphone en abonnementen op betaalde diensten waar ze nooit om hadden gevraagd.