Huawei presenteert Android-alternatief

Op de Huawei Developer Conference heeft Huawei zijn nieuwe besturingssysteem HarmonyOS gepresenteerd. De Android-vervanger zou een consistente gebruikerservaring bieden over een breed scala aan apparaten en scenario’s.

De door de VS gesanctioneerde telecomgigant Huawei had lang voor zijn ontwikkelaarsconferentie beweerd dat het Android als besturingssysteem zeer binnenkort zou kunnen vervangen. Nu heeft Richard Yu, CEO van de Huawei Consumer Business Group, het nieuwe besturingssysteem gepresenteerd. Het draagt de veelbelovende naam “HarmonyOS” en zou “compleet anders zijn dan Android en iOS”. Volgens Huawei is het ontwikkeld om een uniforme, intelligente ervaring te bieden op alle platforms. Het nieuwe besturingssysteem is dus niet alleen bedoeld om op smartphones te werken. Het is veeleer bedoeld om flexibel te worden gebruikt op verschillende apparaten en te draaien op IoT-apparaten, d.w.z. smartphones, smartwatches, schermen, autosystemen of slimme luidsprekers.

HarmonyOS – het Android-alternatief

Op de ontwikkelaarsconferentie heeft Huawei ook de routekaart voor het nieuwe cross-platform besturingssysteem bekendgemaakt. HarmonyOS 1.0 zal in eerste instantie worden gebruikt in smart-screen producten die naar verwachting later dit jaar op de markt komen. In de komende drie jaar zal HarmonyOS worden geoptimaliseerd en geleidelijk worden geïmplementeerd in een breder scala aan slimme apparaten, waaronder wearables, Huawei Vision en head-units voor auto’s.

Om een bredere acceptatie te bewerkstelligen, zal HarmonyOS wereldwijd toegankelijk zijn voor ontwikkelaars via een open-source stichting en community. Volgens Huawei zullen de ontwikkelingswerkzaamheden in eerste instantie gericht zijn op de Chinese markt. Daarna zal het wereldwijde ecosysteem worden uitgebreid.

Richard Yu legt uit: “Ons doel is om mensen een werkelijk boeiende en diverse ervaring te bieden. We willen ontwikkelaars van over de hele wereld uitnodigen om samen met ons dit nieuwe ecosysteem op te bouwen. Samen zullen we consumenten een slimme ervaring bieden in elk denkbaar scenario.”

Of Huawei erin zal slagen om naast Android en iOS nog een ander besturingssysteem op te zetten, valt nog te bezien. Enkele jaren geleden faalde niemand minder dan Microsoft grandioos met een soortgelijk project. Het besturingssysteem van Huawei wordt echter aangetrokken door de enorme Chinese markt en de belofte van de telecommunicatiegigant dat HarmonyOS veel minder code zal vereisen (ongeveer een duizendste van de hoeveelheid van de Linux-kernel) en daarom op een breed scala aan apparaten zal draaien.