FOMO

FOMO is een acroniem voor Fear Of Missing Out, wat een gevoel van jaloezie of angst is om iets te missen of het contact te verliezen met gebeurtenissen, ervaringen of interacties. Degenen die FOMO ervaren, weten meestal niet wat ze missen, maar ze zijn bang dat anderen plezier hebben zonder hen. Dit gevoel iets te missen bestaat al eeuwen, maar werd pas in 1996 formeel vastgesteld door een marketingstrateeg. Het werd pas bekend toen een tijdschrift van de Harvard Business School uit 2004 een artikel over FOMO publiceerde. Het komt voort uit de zelfbeschikkingstheorie, de motivatie achter besluitvorming zonder externe invloeden. Het wordt veroorzaakt door situationele of langdurige tekorten in psychologische behoeften aan bevrediging, vergelijkbaar met het concept van Keeping Up with the Joneses. Nu de levens van mensen op grote schaal worden gedocumenteerd en online worden gedeeld, is dit fenomeen versterkt. Sociale media zijn een voedingsbodem voor FOMO, aangezien gebruikers alleen hoogtepunten of positieve ervaringen delen.

Effecten van FOMO

FOMO creëert een psychologische afhankelijkheid van sociale mediasites en een toename van het sitegebruik. Gebruikers zullen obsessief hun nieuwsfeed verversen om te proberen een gemiste gebeurtenis in te halen en zullen zich overweldigd voelen door de dwang om constant hun sociale media te controleren om te voorkomen dat ze FOMO ervaren. Psychologische gezondheid en welzijn worden negatief beïnvloed door FOMO, evenals langetermijndoelen, percepties, gemoedstoestand, tevredenheid met het leven, zelfrespect en opmerkzaamheid. FOMO kan ook aanzienlijke stress veroorzaken, wat de gastheer is van een groot aantal lichamelijke gezondheidsproblemen.

FOMO bestrijden

Sommige manieren waarop individuen het gevoel van FOMO kunnen bestrijden, is door zich te concentreren op wat je hebt in plaats van op wat je mist of mist, een dagboek bij te houden om ervaringen offline te documenteren, echte verbindingen te zoeken om de gevoelens van eenzaamheid die FOMO met zich meebrengt te bestrijden, en je te concentreren op dankbaarheid om uw manier van denken te veranderen.