Een netwerkonderzoekstechniek, of NIT, is een drive-by download-computerprogramma dat is ontworpen om toegang te verlenen tot een computer om informatie te verkrijgen over het systeem of de gegevens op die computer.
Het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) maakt al sinds 2002 gebruik van netwerkonderzoekstechnieken in zaken als computerhacking, kinderporno, bommeldingen, afpersing, terrorisme en meer.
De informatie die door een NIT wordt verkregen, kan variëren van eenvoudig de naam en het adres van een computer op het meest basale niveau tot volledige bestanden, webgeschiedenis, webcamactiviteit en meer.
Hulpmiddelen voor netwerkonderzoekstechnieken hebben de laatste tijd aandacht gekregen toen de FBI NIT’s begon te gebruiken om cyberhackers te achtervolgen die afhankelijk zijn van de open-source Tor-software om hen te helpen anoniem op internet te surfen.
Netwerkonderzoekstechnieken onder de loep
NIT-tools van de overheid zijn ook onder de loep genomen omdat hun gebruik is toegenomen als gevolg van hun potentieel voor privacyschending en inbreuk op het vierde amendement, en ook omdat ze functioneren als een vorm van malware die ongeautoriseerde toegang tot de computer van een gebruiker mogelijk maakt.
Tegelijkertijd hebben overheidsinstanties geprobeerd hun mogelijkheden uit te breiden om netwerkonderzoekstechnieken te gebruiken buiten de huidige reikwijdte, waarbij een rechter alleen een NIT-bevel kan uitvaardigen voor toezicht op computers binnen het rechtsgebied van een rechter.
Regel 41 zou de kracht en het gebruik van netwerkonderzoekstechnieken kunnen vergroten
Deze inspanningen hebben ertoe geleid dat het Hooggerechtshof van de VS een procedurevoorschrift heeft gewijzigd dat bekend staat als Regel 41, waardoor rechters de overheid bevelen kunnen geven om netwerkonderzoekstechnieken te gebruiken om computers overal te hacken, ook wanneer gebruikers vertrouwen op het anonimiserende Tor-netwerk om het fysieke te behouden. locatie van hun computer verborgen.
Regel 41 ligt op schema om op 1 december 2016 in werking te treden, tenzij het Amerikaanse Congres de regelwijzigingen in wetgevende maatregelen vóór die datum ongedaan maakt.