Instagram: nu kunnen we links posten in onze Stories

Links in Instagram Stories zijn nu voor iedereen: ’s werelds populairste fotosociale netwerk heeft aangekondigd, hier is hoe het werkt

De mogelijkheid om links te delen via Instagram Stories is eindelijk uitgebreid naar iedereen, een tool van het sociale netwerk dat eigendom is van Facebook en dat zowel door jongere als oudere gebruikers wordt gebruikt. Een plotselinge vernieuwing die Instagram de afgelopen uren met een officiële mededeling op papier heeft gezet.

Vanaf nu dus – of bijna, het duurt nog even voordat de nieuwe functie iedereen bereikt – kan iedereen links aan Stories ‘vastmaken’, ook accounts die dat nog nooit hebben gekund. Jarenlang en tot “gisteren” was de mogelijkheid in feite een voorrecht van profielen met een zeer hoog aantal volgers, ongeveer 10 duizend, met als gevolg dat de zogenaamde influencers links naar aanbiedingen of goederen van allerlei aard konden delen, terwijl de accounts van “normale” gebruikers dit niet konden doen. Dat zal niet langer het geval zijn: de nieuwe Link-stickers, die Instagram sinds juni test als vervanging van de klassieke veeg omhoog, zijn nu voor iedereen beschikbaar.

Instagram zal links verwijderen van degenen die ze “ten onrechte” gebruiken

Het nieuws is positief voor gebruikers, maar minder voor de door Instagram aangestelde beoordelaars die tot taak hebben de sociale site veilig te houden en in staat te stellen positieve boodschappen over te brengen. Instagram heeft zelfs duidelijk gemaakt dat het de nieuwe functie zal uitschakelen voor alle accounts die het gebruiken om nepnieuws te verspreiden, verkeerde informatie te verspreiden of aan te zetten tot haat.

Kortom, het is waarschijnlijk een extra werklast voor het sociale netwerk, en misschien was dit de reden waarom de mogelijkheid om een link te delen via Stories niet eerder was uitgebreid naar het hele publiek: controleren wat er wordt gedeeld door ‘een paar’ ingeschakelde accounts is één ding, het is iets heel anders om de miljoenen profielen die het platform bevolken te gaan controleren.

Om een link aan je Instagram Stories toe te voegen, hoef je alleen maar de Link-sticker te kiezen, het adres in te typen dat je wilt delen en de link te plaatsen waar je maar wilt, alsof het elk ander element is om je Stories te verrijken.

“Links komen nu iedereen ten goede”

De aankondiging kwam, zoals gezegd, rechtstreeks van Instagram, dat het bekendmaakte via een post op zijn officiële blog. Dit zijn de woorden van de sociale reus die door Facebook wordt gecontroleerd:

“We weten hoe belangrijk het voor onze gemeenschap is om te kunnen delen wat voor hen het belangrijkst is, en deze nieuwe functie kan door makers worden gebruikt om hun stem te laten horen ter ondersteuning van belangrijke kwesties zoals gelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Voor bedrijven kan het een manier zijn om nieuwe aanbiedingen met klanten te delen, of voor artiesten kan het een manier zijn om hun werk naar buiten te brengen.”

De eis dat links alleen beschikbaar zijn voor geselecteerde accounts wordt opgeheven: “Toen we voor het eerst het delen van links in Stories introduceerden, was de functie alleen beschikbaar voor geselecteerde accounts. We merkten echter dat deze functie nuttig kon zijn voor accounts van alle groottes en types, dus hebben we besloten om de toegang tot de Links in Stories-sticker uit te breiden naar iedereen.”