Microsoft geeft zijn Windows-besturingssysteem een modern design. Zes jaar geleden had het bedrijf eigenlijk beloofd om voor altijd bij Windows 10 te blijven: Maar nu heeft de softwaregigant zijn vernieuwde besturingssysteem een nieuw versienummer gegeven.
Windows 11 wordt gelanceerd op dinsdag 5 oktober 2021.Wanneer het in première gaat, zal het systeem zeker beschikbaar zijn op nieuwe pc’s. Daaronder zijn de nieuwe Surface-computers van Microsoft zelf. Maar ook de talrijke hardwarepartners zoals Lenovo, HP Inc, Dell, Acer, Huawei en vele anderen zijn aan boord.
Windows 11 zal echter ook geleidelijk worden geïnstalleerd als een gratis upgrade op bestaande computers met Windows 10. Alleen PC’s die aan een lange lijst van eisen voldoen, komen echter in aanmerking. Er is bijvoorbeeld een relatief nieuwe processor nodig. Het gaat om de achtste generatie Intel-processoren, Zen 2-chips van AMD en ARM-chips van de 7- en 8-serie van Qualcomm. Hierdoor kunnen gebruikers van oudere systemen met processors van Intels zesde of zevende generatie en oudere AMD-modellen niet overstappen op Windows 11.
Disputed Trusted Platform Module
Maar voor veel modellen van 2017 en eerder zal de upgrade naar Windows 11 ook mislukken omdat er nog geen speciale beveiligingschip op het moederbord van de computers is geïnstalleerd. Dit is de omstreden Trusted Platform Module (TPM) 2.0.
Of Microsoft er met het nieuwe Windows 11 in combinatie met de beveiligingshardware van moderne pc’s in slaagt de snel groeiende cybercriminaliteit in te dammen, zal de komende maanden en jaren moeten blijken. Eén ding is duidelijk: de combinatie van Windows 11 en TPM zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het afweren van malware die hele computernetwerken verovert en hele databases versleutelt.
TPM zal echter waarschijnlijk controversieel blijven, zelfs als het pc’s veiliger maakt. Door deze architectuur kunnen identiteiten immers ook nauwkeuriger worden herkend dan sommige gebruikers zouden willen. Dit betekent bijvoorbeeld dat het licentiebeheer van geïnstalleerde programma’s veel strikter kan worden uitgevoerd dan voorheen.
Kritiek ontbreekt niet
De vrij hoge eisen voor Windows 11 hebben kritiek uitgelokt. Microsoft rechtvaardigde zich eind juni in een blogbericht: Windows 11 was ontworpen en ontwikkeld als een compleet ervaringspakket. “We hebben een minimale systeemvereiste nodig waarmee we software en hardware kunnen aanpassen aan de verwachtingen en behoeften van mensen, en de echte waarde en kracht van de pc kunnen benutten om de beste ervaringen te leveren, nu en in de toekomst.” Hij zei dat dit onder meer de TPM-chip omvat, die er onder meer voor zorgt dat computers veilig kunnen opstarten.
Gebruikers die Windows 11 niet met hun machines kunnen gebruiken, ondervinden op korte termijn geen nadelen. De softwareondersteuning voor Windows 10 loopt volgens de planning pas in 2025 af. De ervaring met de vervanging van inmiddels sterk verouderde versies zoals Windows XP leert echter dat veel particuliere gebruikers en ook commerciële gebruikers waarschijnlijk niet tijdig voor een veilige vervanging zullen zorgen.
Hoeveel business voor Microsoft en zijn partners
Maar voor Microsoft en zijn partners lonkt de geplande Windows 10-vervaldatum een enorme business. Deskundigen schatten dat er momenteel ongeveer 1,3 miljard pc’s zijn met Windows 10. Enkele honderden miljoenen apparaten zullen geen groen licht geven voor een overstap naar Windows 11 wanneer dit wordt gecontroleerd met de “PC Health App” van Microsoft. Deze computers zullen vroeg of laat moeten worden vervangen. En Microsoft verdient naar schatting 25 dollar aan elke nieuwe pc via de licentievergoeding die fabrikanten betalen.
Windows 11 zou ook een verkoopstimulans kunnen betekenen voor het segment productiviteitssoftware. Zo zal de communicatietool Microsoft Teams in Windows worden geïntegreerd, waardoor het nog sneller en gemakkelijker wordt om contact op te nemen met collega’s, vrienden en familie. Dit moet de verkoop van het bijbehorende Office 365 programmapakket stimuleren en zorgen baren voor Teams concurrenten zoals Zoom of Slack. Slack klaagde in het najaar al bij de EU-Commissie vanwege de bundeling.
Android-apps op de Windows-pc
Niet op tijd klaar voor de lancering van Windows 11 was de functie om ook Android-apps op de Windows-pc te draaien. Ondersteuning voor Android-apps wordt nu volgend jaar verwacht. Microsoft heeft het project samen met Amazon ontwikkeld. De internetgigant heeft zelf een app-winkel voor Android-apps en concurreert dus met Google. Deze samenwerkingen zouden Microsoft in ieder geval weer een rudimentaire voet tussen de deur geven met mobiele apps, want sinds het einde van Windows Mobile heeft de softwaregigant geen eigen mobiel platform meer.
Microsoft-aandeelkoers stijgt
De aangekondigde vernieuwingen van Windows 11 zijn goed ontvangen op de beurs. Sinds de eerste presentatie van het systeem eind juni is de koers van het aandeel Microsoft met ongeveer tien procent gestegen. Het feit dat Windows 11 voortdurend goede cijfers krijgt van technologiejournalisten die al met de bètaversie hebben gewerkt, heeft ook een rol gespeeld.
Potentiële kopers die een nieuwe pc wilden kopen, moeten de aankoop echter zo mogelijk nog een paar maanden uitstellen, adviseren consumentenbeschermers. Tijdens de Corona-crisis hebben bedrijven, organisaties en scholen in het bijzonder de laptopmarkt nagenoeg opgekocht. Tegen deze achtergrond hebben de fabrikanten geen reden om aantrekkelijke koopjes aan te bieden. In de zomer van 2022 kan de situatie er anders uitzien.