Hoe kiest u de beste browser

Het gebruik van een browser kan onze surfervaring op het web sterk beïnvloeden door de snelheid te verhogen en het veiliger te maken. De browser kan ons beschermen tegen het traceren van gegevens door adverteerders en online advertenties, hij kan al onze handelingen synchroniseren met onze smartphone of tablet, en hij kan ons de inhoud bieden die we nodig hebben door al het overbodige eruit te filteren. Laten we eens kijken welke de beste browsers zijn die momenteel beschikbaar zijn.

Mozilla Firefox

Firefox is een zeer snelle browser die ook zeer licht is voor de systemen waarop hij wordt gebruikt. De belangrijkste eigenschap is dat het aanzienlijke privacytools heeft die het een meer dan veilige browser maken tijdens het browsen. Bovendien heeft Firefox altijd bekend gestaan om zijn flexibiliteit en ondersteuning voor alle soorten extensies. Firefox Mozilla heeft geen winstoogmerk, dus zal het geen reclame maken om u producten van andere ontwikkelaars te laten kopen. Het is niet altijd de snelste browser die er is, maar de constante updates maken de nieuwe Firefox tot een van de meest concurrerende producten.

Google Chrome

Google Chrome is misschien wel de snelste browser die vandaag de dag bestaat. Het probleem met deze browser is dat we Google toestaan al onze online activiteiten te beheren, wat ertoe kan leiden dat ons surfgedrag wordt geanalyseerd voor reclamedoeleinden. In ieder geval is deze browser misschien wel de meest efficiënte die momenteel bestaat. Chrome heeft echter ook zijn nadelen. Ten eerste is het een van de zwaarste browsers voor besturingssystemen, dus niet op apparaten met een beperkt RAM-geheugen is niet aan te raden, en het presteert niet zo goed als de anderen in termen van benchmarking.

Opera

Opera is een geweldige browser en waarschijnlijk de lichtste om te installeren. Het heeft een schone interface en een geïntegreerde ad-blocker, plus een Turbo-modus die langzame verbindingen bruikbaarder maakt. De plugins die voor Opera beschikbaar zijn, zijn inferieur aan die welke voor andere browsers beschikbaar zijn. Ondanks het feit dat het een kwaliteitsbrowser is, slaagt hij erin dezelfde taken uit te voeren als zijn rivalen. Opera vertegenwoordigt slechts ongeveer 1% van de browsermarkt. Opera’s paradepaardje is de Opera Turbo-functie die het webverkeer comprimeert, wat een enorm verschil maakt voor de browsersnelheid, vooral bij gebruik van een landelijke telefoonlijn of een langzame verbinding.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de beste browser voor Windows 10 in termen van systeemintegratie. Let op: met de laatste browserupdate is browsen niet gegarandeerd voor oudere besturingssystemen. De integratie met de belangrijkste Windows 10-functies is absoluut de grootste kracht van Edge. Deze laatste draait soepel als app, zelfs in de tabletmodus van Windows 10, en werkt met Cortana.

Microsoft probeert Windows 10-gebruikers koste wat kost Edge te laten gebruiken, door het de standaardbrowser te maken voor links die worden geopend in de Mail-app, door snelkoppelingen toe te voegen aan het bureaublad na grote OS-updates, en door het te presenteren als een potentieel resultaat als je ‘Firefox’ gaat typen in het zoekvak van Cortana. Deze vasthoudendheid kan vervelend zijn voor gebruikers die van browser willen veranderen.

Microsoft Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer is een snelle en krachtige browser, en maakt bescheiden gebruik van systeembronnen, hoewel het de flexibiliteit van Firefox en Chrome mist wat betreft plugin-ondersteuning. Oudere versies hebben een achterstand opgelopen op het gebied van rendercurve en compatibiliteit met modernere versies. De nieuwste versie, Internet Explorer 11, heeft een schone, krachtige, zeer compatibele interface, en vereist minder RAM en CPU dan de equivalente pagina’s op Chrome of Firefox.

Vivaldi Browser

Vivaldi is een minimalistische, lichtgewicht browser die volledig bewerkbaar en aanpasbaar is. Vivaldi is een browser die zich richt op de gebruikerservaring, door een soepele en minimale navigatie te bieden met behulp van een eenvoudig en zeer intuïtief navigatieprogramma. Ook mag niet worden vergeten dat het een open-sourcebrowser is die is gebaseerd op de Chromium-code (waaruit Google Chrome is ontstaan), dus dit element garandeert volledige webcompatibiliteit en de aanwezigheid van dezelfde extensies als de browser van Google. De browser is alleen beschikbaar op Windows 10.

Maxthon

Maxthon is een browser van Chinese makelij die weinig bekend is bij niet-deskundigen, althans in westerse landen, maar het is een valide alternatief voor de meest populaire browsers. Maxthon is sinds 2003 op de markt en heeft sindsdien, dankzij een reeks voortdurende verbeteringen en vernieuwingen, talrijke onderscheidingen gekregen. Met versie 4.2 levert Maxthon uitstekende prestaties en verschillende snelheidstests wijzen uit dat Maxthon de nummer één browser is wat betreft open tijden en laadtijden van pagina’s. Het heeft geen compatibiliteitsproblemen met de nieuwste webtechnologieën, omdat het vertrouwt op twee rendering engines: de ene wordt gebruikt door Internet Explorer, de andere door Chrome.

Safari

Safari is de standaardbrowser voor macOS en is de beste die u kunt gebruiken op het besturingssysteem van Apple. Het is supersnel, verbruikt weinig stroom en heeft veel leuke functies: leeslijsten, vereenvoudigen van webpagina’s, ondersteuning voor extensies, AirPlay, wijzigen van de user agent, synchroniseren van browsegegevens via iCloud, en nog veel meer. Helaas is de extensie-pool nog niet zo rijk als die van Chrome of Firefox. Zoals we al zeiden, is Safari beperkt tot Apple’s eigen platforms (macOS en iOS), maar indien nodig kunt u uw bladwijzers delen met Chrome op Windows met behulp van de iCloud-client voor Microsofts besturingssysteem.

Brave

Brave is een browser die zich onderscheidt van de rest omdat hij is gemaakt om de privacy van gebruikers te beschermen. De privacy van de gebruiker komt eerst en dan de rest, dit is de ‘filosofie’ van Brave. Om een hoog niveau van privacy te waarborgen, blokkeert de browser cookies, scripts en alle andere webtechnologieën die mogelijk gebruikersgegevens kunnen vastleggen. In principe is het niet anders dan andere browsers, en als u gewoonlijk Chrome gebruikt, zult u het gemakkelijker vinden om vertrouwd te raken met Brave, omdat de twee browsers dezelfde basis hebben, d.w.z. dat ze beide afkomstig zijn van Chromium. Vanuit het oogpunt van privacy moet u weten dat deze browser veel websitefunctionaliteit blokkeert en het in sommige gevallen zelfs onmogelijk maakt om te surfen.

Chromium

Chromium is niet alleen de naam van een browser, maar ook de naam van het open-sourceproject dat de broncode heeft gegenereerd die door Chrome wordt gebruikt. Google is de belangrijkste supporter van Chromium, omdat het project van start ging toen het in september 2008 Chrome lanceerde, maar omdat de code open source is, hebben anderen eraan bijgedragen, ook mensen die geen werknemer van Google zijn. De verschillen tussen de twee zitten in de extra diensten die Google biedt, zoals het updatesysteem of ingebouwde ondersteuning voor technologieën als Adobe Flash Player, en componenten voor digitaal rechtenbeheer, waarmee Chrome auteursrechtelijk beschermde inhoud kan afspelen.

Bonus: beste browser voor smartphones

Browsen op je smartphone kan een stressvolle ervaring zijn als je niet de juiste browser gebruikt. Een goede browser kan trage en niet-reag reagerende webpagina’s verbeteren door afbeeldingen te versnellen, wachtwoorden op te slaan en plug-ins van derden in te schakelen. Vergeet niet dat ongeacht de voordelen of innovaties die verschillende browsers kunnen hebben, het beste product altijd datgene is dat het beste bij onze behoeften past.

Google Chrome

Google Chrome is de beste browser voor Android- en iOS-systemen omdat deze een breed scala aan functies heeft, waaronder de mogelijkheid om te zoeken vanuit de adresbalk, op het web te surfen in de privé incognitomodus en webformulieren automatisch in te vullen met uw gegevens. De standaardhomepage van Chrome bevat nieuwsartikelen en links naar uw favoriete sites. U kunt ook webpagina’s opslaan om ze offline te bekijken, wat handig is als u iets wilt lezen zonder verbinding te hebben.

Firefox

Van de beste browsers voor zowel Android als iOS raden we de mobiele versie van de Mozilla-browser aan, die in staat is gegevens en instellingen te synchroniseren met zijn tegenhanger op de computer (of zelfs met andere draagbare apparaten) en een zeer breed scala aan extensies heeft waarmee de functies van de app kunnen worden uitgebreid, zodat deze aan uw behoeften kan worden aangepast. Het beschermt ook tegen phishing sites en tracking door advertentiesystemen. Qua prestaties doet hij iets onder voor Chrome.

Aloha Browser (gratis voor iPhone en Android)

Het hoogtepunt van deze app is de geïntegreerde VPN waarmee je anoniem op internet kunt surfen door op het schildje in de rechterbovenhoek te tikken om het te activeren. De interface is vrij eenvoudig en is ontworpen op basis van Google Chrome, maar u kunt uw browsing aanpassen door bijvoorbeeld Adblock Plus in te schakelen. Het heeft ook een geïntegreerde VR-speler, waarmee u VR-video’s rechtstreeks vanuit de browser kunt afspelen. Er is ook een betaalde versie van de browser, Aloha Premium, met nog meer geavanceerde functies.