Amazon Watch Party, hoe kijk je op afstand films met vrienden

Watch Party is de nieuwe functie voor Amazon Prime Video-abonnees om films en tv-series te kijken met vrienden of familie. Hoe het werkt

Stream tv-series en films met meer dan 100 vrienden. Dit is Watch Party, de nieuwe Amazon Prime Video-functie die op maandag 29 juni in de VS werd aangekondigd. Prime-abonnees zullen samen kunnen komen in een chatroom en samen naar hun favoriete programma kijken.

Terwijl het coronavirus en sociale afstand mensen fysiek scheiden, “brengt Amazon ze samen” in een co-viewing ervaring. Het is een virtueel ‘feest’, compleet met een chatroom voor livecommentaar op de film die wordt bekeken, voor maximaal 100 deelnemers, op voorwaarde dat zowel de gastheer als zijn of haar Watch Party-gasten een Prime Video-abonnement hebben. De functie biedt een uitgebreide catalogus van inhoud die is opgenomen in het abonnement en Amazon Originals-producties en wordt momenteel getest in de Verenigde Staten, maar zou ook naar Italië kunnen komen.

Watch Party, hoe het werkt en wat je kunt kijken

De nieuwe Prime Video-functie annuleert afstanden door gesynchroniseerd afspelen van de inhoud aan te bieden. Om te beginnen moet een gast die een film of tv-serie wil delen, klikken op het juiste pictogram dat naast de gekozen titel verschijnt en vervolgens de gegenereerde link delen met zijn vrienden en familie. De controle over de kijkervaring tijdens de sessie ligt volledig bij de gast, die kan beginnen met afspelen, pauzeren of snel vooruitspoelen. Automatisch worden de acties gesynchroniseerd met de kijkervaring van andere gebruikers die deelnemen aan de Watch Party.

Amazon heeft ook een chatruimte ontworpen voor interactie met andere deelnemers aan de sessie, die tekst, maar ook emoji en stickers ondersteunt. Het is een soort filmforum waar gebruikers commentaar kunnen geven op wat ze kijken, voor maximale socialisatie, zelfs op afstand.

Op dit moment biedt Watch Party duizenden van de populairste Prime Video-titels die bij het abonnement zijn inbegrepen. Hieronder valt ook Amazon Originals content, zoals Fleabag, The Marvellous Mrs Maisel, Tom Clancy’s Jack Ryan, The Boys, Troop Zero en HANNA.

Watch Party, hoeveel kost het en waar is het verkrijgbaar

Laten we het eens over de kosten hebben. Watch Party is gratis en inbegrepen in de kosten van uw Amazon Prime Video maand- of jaarabonnement. De functie wordt niet ondersteund op smart-tv’s, tablets en smartphones, maar alleen op desktopcomputers en pc’s. De link die wordt gegenereerd voor gedeelde weergave kan worden geopend in de meeste browsers, met uitzondering van Safari.

Watch Party wordt geleidelijk gelanceerd in de VS, en om toegang te krijgen tot de “virtuele bioscoop” moeten zowel de genodigde als de gast een Prime Video-gebruiker zijn, en in de VS wonen. Een tijdschema voor de release in andere landen is nog niet vastgesteld, dus we zullen nog even moeten wachten om het in Italië te kunnen gebruiken.

Live streaming met vrienden: hoe het idee werd geboren

Het idee van Watch Party werd ruim voor het coronavirus geboren, maar de door de pandemie veroorzaakte noodsituatie heeft de release versneld. Streamingplatforms, waaronder Netflix en Hulu, werken al een paar jaar aan een gedeelde kijkervaring.

Nog maar een paar maanden geleden lanceerde startup Scener een platform waarmee gebruikers Netflix-inhoud kunnen bekijken door te synchroniseren met vrienden en te chatten om commentaar te geven op video’s, maar het is geen officiële applicatie die door het bedrijf is uitgebracht. Hulu biedt een soortgelijke functie, maar beperkt het meekijken tot slechts acht deelnemers.