Wat is een bestandsextensie?

Een bestandsextensie is het achtervoegsel na de punt aan het einde van een bestandsnaam, zoals .txt, .jpg en .zip. De bestandsextensie geeft de bestandstype van het bijbehorende bestand.

Bijvoorbeeld, de ".txt" extensie van de bestandsnaam "Article.zip"links weergegeven geeft aan dat het een tekstbestand is. Op dezelfde manier"Mountain.jpg"is een JPEG-afbeeldingsbestand en"Archive.zip"is een gecomprimeerd archief.

Door de meest gebruikte bestandsextensies te leren, kunt u zich beter identificeren algemene bestandstypen. Hieronder staan ​​screenshots van veelgebruikte bestandsextensies in Windows en macOS:

Windows

MacOS

Terwijl de meeste bestandsextensies bestaan ​​uit drie tekens (. PDF.MPGAPK), sommige hebben minder (.H.DB.ps) en anderen hebben meer (. DOCX.pagina's.CRDOWNLOAD).

Wanneer u dubbelklikt op een bestand, gebruikt uw computer de bestandsextensie om te bepalen welk programma het moet openen. De verbinding tussen een bestandsextensie en het standaardprogramma dat het opent, wordt a genoemd bestandskoppeling. U kunt bestandskoppelingen in beide wijzigen Windows en MacOS.

Bestandsextensies weergeven en verbergen

Sommige besturingssystemen geven standaard geen bestandsextensies weer. Daarom moet u mogelijk de optie "Bestandsextensies weergeven" inschakelen. Je kunt deze instelling eenvoudig wijzigen in Windows en MacOS.

Bestandsextensies wijzigen

Jij kan wijzig de bestandsextensie handmatig door op de bestandsnaam te klikken. Dit kan nuttig zijn als uw bestand een verkeerde naam heeft of per ongeluk is gewijzigd. Als u echter handmatig een bestandsextensie wijzigt, verandert dit welk programma uw computer gebruikt om het bestand te openen. Daarom moet u een bestandsextensie alleen wijzigen als u weet dat deze niet correct is. Als u een ongeldige extensie aan een bestand toewijst, kan uw computer deze mogelijk niet openen.

Als u bijvoorbeeld een bestandsextensie ".txt" wijzigt in een ".jpg", probeert uw computer mogelijk het bestand te openen met een afbeeldingsviewer in plaats van een teksteditor wanneer u erop dubbelklikt. De afbeeldingsviewer zal waarschijnlijk een foutmelding geven dat hij het bestand niet herkent.

Onbekende bestandsextensies

Er zijn meer dan tienduizend bestandstypen en daarom meer dan tienduizend bestandsextensies. Hoewel het nuttig is om de meest gebruikte bestandsextensies te leren, is het niet praktisch om ze allemaal te proberen te onthouden. Als u een bestandsextensie tegenkomt die u niet herkent, gaat u naar FileInfo.com om te weten te komen wat voor soort bestand het is en welke programma's het bestand kunnen openen.