Software : GNU : GNU Bash

GNU Bash

Versie
4
Platforms
Licentie Freeware
Categorie System

Software Review

Hoofdfuncties

  • Superset van de syntaxis van de opdracht Bourne shell
  • Bewerking van interactieve opdrachtregels
  • Geïndexeerde arrays van onbeperkte grootte
  • Commandosubstitutie
  • Filename globbing

GNU Bash is een Unix-shell die is gemaakt voor het GNU-project. Bash staat voor Bourne Again SHell en is een gratis software-vervanging voor de Bourne shell. Het wordt veel gebruikt als een shell voor het GNU-besturingssysteem.

Bash gebruikt opdrachtsyntaxis die een superset is van de syntaxis van de Bourne shell-opdracht en veel van de Bourne-shellscripts kan uitvoeren. De shell wordt geleverd met een verscheidenheid aan functies van de C-shell (csh) en Korn-shell (ksh). Bash biedt interactieve bewerking van de commandoregel, shell-functies en aliassen, geïndexeerde arrays van onbeperkte omvang en taakbeheer. De shell ondersteunt ook opdrachtsubstitutie, globen van bestandsnaam, piping en besturingsstructuren en variabelen voor iteratie en conditietesten.

Bash wordt veel gebruikt als de shell voor het GNU-besturingssysteem. Het wordt geleverd met een verscheidenheid aan functies en wordt actief verbeterd. Al met al is GNU Bash een grote verbetering ten opzichte van de Bourne-shell die functies uit de csh- en ash-shells integreert.

Bijgewerkt: 11 november 2015

▶ Primaire bestandsextensie

.sh – Bash Shell Script

▶ Andere bestandsextensies gebruikt GNU Bash 4

Ondersteunde bestandstypes
.BASH_HISTORY Bash History File
.PROFILE Bash Shell Profile
.BASHRC Bash Non-Interactive Login Shell File
.BASH_PROFILE Bash Interactive Login Shell File
Extra gerelateerde bestandsindelingen