Software : Apple : Apple OS X

Apple OS X

Versie
Mojave
Platform
Licentie Commercial
Categorie System

Software Review

Hoofdfuncties

  • Werkt op Macintosh-computers, zoals de iMac en MacBook Pro
  • bevat de Finder-desktopinterface waarmee u uw toepassingen, bestanden en downloads kunt organiseren
  • Gebundeld met een verscheidenheid aan applicaties, waaronder iTunes, Safari, Foto's en Boeken
  • Gebruikt in persoonlijke, educatieve en professionele omgevingen

OS X, of macOS, is een besturingssysteem (OS) ontwikkeld door Apple en ontworpen voor gebruik op Macintosh-computers, zoals de iMac en de MacBook. macOS werd oorspronkelijk uitgebracht in 2001 en is gebaseerd op NeXTSTEP, een besturingssysteem ontwikkeld door NeXT, dat Apple verwierf toen Steve Jobs terugkeerde naar Apple in 1997. Zowel NeXTSTEP als macOS zijn gebaseerd op Unix en gebruiken dezelfde Mach-kernel. Het besturingssysteem heette "Mac OS X" tot versie OS X 10.8 toen Apple "Mac" van de naam liet vallen. Vervolgens veranderde "OS X" in "macOS" met de release van macOS 10.12 Sierra in 2016.

Het besturingssysteem wordt geleverd met een verscheidenheid aan applicaties, zoals iTunes, Safari, iMovie, Foto's, Boeken , QuickTime Player en TextEdit, die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals naar muziek luisteren, op het internet surfen, foto's bekijken en eBooks lezen. Finder is de desktopinterface voor macOS en bevat verschillende standaardfuncties. macOS bevat een menubalk die bovenin het scherm wordt hersteld. De Finder bevat ook een dock, die standaard onderaan het scherm wordt weergegeven, waarmee u al uw applicaties, bestanden, documenten, downloads, films, muziek en afbeeldingen kunt ordenen.

Na Windows , macOS is het meest gebruikte desktopbesturingssysteem en is populair bij persoonlijke, educatieve en professionele gebruikers. Het besturingssysteem biedt een verscheidenheid aan functies die Apple consequent bijwerkt, met nieuwe versies die jaarlijks worden uitgebracht, meestal in september. En hoewel het besturingssysteem wordt geleverd met Mac-computers die vaak duurder zijn dan computers met Windows, is macOS nog steeds een indrukwekkend besturingssysteem.

Bijgewerkt: 27 februari 2019

▶ Primaire bestandsextensie

.app – Mac OS X Application

▶ Andere bestandsextensies gebruikt Apple OS X Mojave

Ondersteunde bestandstypes
.EFIRES EFI Image File
.BUNDLE Mac OS X Application Bundle
.PREFPANE Mac OS X System Preference Pane
.FS Mac OS X File System Plug-in
.KEXT Mac OS X Kernel Extension
.IOPLIST Mac OS X IOPLIST File
.WDGT Dashboard Widget
.SAVER Mac OS X Screen Saver
.COMPONENT Mac OS X System Component
.LOCKFILE Mac OS X PLIST Lock File
Extra gerelateerde bestandsindelingen
.BIN Generic Binary Executable File
.SWP Swap File
.SCAP EFI Firmware File
.SUIT Macintosh Font Suitcase