Software : Natron : Natron

Natron

Versie
1
Platforms
Licentie Open Source
Categorie Video

Software Review

Hoofdfuncties

  • Knooppuntgebaseerde interface voor compostering en visuele effecten
  • Pijplijn met meerdere threads voor realtime feedback
  • OpenColorIO-bibliotheek voor kleurbeheer
  • OpenImageIO voor ondersteuning van bestandsindelingen
  • Zeer uitbreidbaar door installatie van OpenFX-plug-ins

Een open source, op knooppunten gebaseerde applicatie die wordt gebruikt voor het compositeren en produceren van visuele effecten in film en televisie. Het werd opgericht in 2013 bij Inria, een wetenschappelijk en technologisch instituut in Frankrijk. Het is beschikbaar voor Windows, OS X en Linux.

Natron heeft een interface die knooppunten gebruikt in plaats van lagen voor compositing en visuele effecten. Natron kan meerdere grafieken tegelijkertijd weergeven en biedt real-time weergave. Het programma vertrouwt op de OpenColorIO-bibliotheek voor kleurbeheer en OpenImageIO voor ondersteuning van bestandsindelingen, waaronder JPEG, EXR, TIFF, DPX en PNG.

Een van de beste aspecten van Natron is de ondersteuning van een brede verschillende OpenFX-plug-ins, zoals TuttleOFX, OpenFX-IO, OpenFX-Yadif deinterlacer en OpenFX-Vegas SDK-samples, waarmee u functionaliteit aan de software kunt toevoegen. Je kunt ook commerciële plug-ins kopen van RE: Vision Effect, GenArts Sapphire en Furnace van The Foundry.

Natron is een handige tool voor het maken van visuele effecten voor televisie en film. De compositor wordt geleverd als een lichtgewicht pakket, maar kan worden gebouwd om uw behoeften te weerspiegelen door de installatie van plug-ins. Natron lijkt op Nuke, een andere op knooppunten gebaseerde compositor, maar het biedt niet zoveel functies. Natron is echter gratis beschikbaar, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor gebruikers met compositingbehoeften waarvoor een budget ontbreekt.

Bijgewerkt: 9 april 2015

▶ Primaire bestandsextensie

.ntp – Natron Project File

▶ Andere bestandsextensies gebruikt Natron 1

Ondersteunde bestandstypes
.DDS DirectDraw Surface
.TIFF Tagged Image File Format
.PSD Adobe Photoshop Document
.EXR OpenEXR Image
.DPX Digital Picture Exchange File
.BMP Bitmap Image File
.PNM Portable Any Map Image
.ICO Icon File
.NL Natron Layout File
.NPS Natron Node Presets File
Extra gerelateerde bestandsindelingen